Stödpersonsverksamhet
Under hösten 2024 kommer USM r.f i samarbete med OLKA ordna en utbildning för stödpersoner inom Ninni-verksamheten. Som frivillig stödperson kan du erbjuda emotionellt stöd, avlastning och även ha rollen som en extra och trygg vuxen.
Varför stödpersonsverksamhet?
Syftet med verksamheten är att på ett effektivt sätt kunna erbjuda förebyggande stödinsatser åt barn och unga som har en närstående med beroendeproblematik, psykisk ohälsa och/eller kriminellt beteende. Genom att kunna erbjuda möjligheten att i ett tidigt skede bli sedd och hörd av någon man har förtroende till och som dessutom själv har egen erfarenhet av att vara anhörig, ökar chansen för att den unga anhöriga ska känna hopp inför framtiden.
Vem passar som stödperson?
Man kan göra skillnad genom att fungera som en trygg och viktig person till ett barn eller en ungdom, som lever i utsatta förhållanden med erfarenhet av missbruk, beroende eller psykisk ohälsa hos närstående. Som stödperson kan man inge hopp och skapa en tillitsfull relation, och dela sin egen historia med någon som befinner sig i en liknande situation som man själv har erfarenhet av.
Som stödperson har du bearbetat din egen historia och kan på så vis fungera som en förebild för den unga anhöriga. Genom att dela dina egna erfarenheter av hur det är att leva nära någon med beroende, psykisk ohälsa och/eller kriminellt beteende, kan den unga anhöriga få värdefulla verktyg för att kunna hantera sin situation på ett hälsosamt sätt.
Hur går det till i praktiken?
För att kunna fungera som stödperson behöver du ha deltagit i Ninnis och OLKAS kostnadsfria utbildning. Förutom att delta i utbildningen behöver du:
- Ha en egen bearbetad historia och erfarenhet av att vara närstående till någon med beroende/psykisk ohälsa/kriminalitet
- Vara i balans och ha känslomässig kapacitet att möta och stöda unga anhöriga
- Förbinda dig till att ha en aktiv stödrelation minst 1 år och att ha kontakt med/träffa den unga anhöriga minst 2 gånger/månad
- Avge löfte om tystnadsplikt
- Ha en personlig intervju med någon av Ninnis handledare
- Gärna ha erfarenhet av att delta i Ninni-verksamheten
- Delta i handledning som ordnas av Ninnis handledare minst 2 gånger i året
Ett utdrag ur straffregistret bör uppvisas innan första uppdraget som stödperson inleds.
Individuellt stöd
Ninni-verksamheten är en psykosocial stödform som erbjuder stöd både individuellt och i grupp. Stödsamtalens syfte är att ingripa tidigt, innan problemen blir för stora. Ninnis handledare har kunskapen att identifiera problemområden, ta dessa till tals och remittera vidare till andra aktörer vid behov. De individuella stödsamtalen är en kompletterande stödform till gruppstödet.
Ninnis individuella samtal är kostnadsfria och kan ordnas genom digitala kanaler, telefonsamtal, möten online eller träff irl. Du har möjlighet till fem individuella samtal med någon av Ninnis handledare.
Samtalen erbjuds med låg tröskel. Du kan nå våra handledare via telefon, meddelanden, snapchat, epost eller via chatten som finns på vår hemsida. Klicka här för att komma till kontaktuppgifter och chatten på USM´s hemsida.